De Voedselbank is een project van het IDB 

De Voedselbank is gestart in mei 2008 en is één van de initiatieven van het Interkerkelijk Diaconaal Beraad van Hendrik-Ido-Ambacht. 

Bij sommige mensen was er twijfel of er in ons redelijk welvarende dorp wel een voedselbank nodig was. Na een aarzelende start met slechts twee pakketten, groeide het aantal  al snel naar enkele tientallen. Het aantal is momenteel bijna veertig net als in de periode 2013-2014 het geval was.  

Diverse omstandigheden waaronder mensen een beroep doen op de Voedselbank vanwege financiële problemen:

a.      Echtscheiding

b.      Werkeloosheid

c.       Schuldposities

d.      Faillissement 

e.      Uitkering en/of toeslagen nog niet geregeld

 

Bij de Voedselbank zijn ca. 30 vrijwilligers actief betrokken.  Deze vrijwilligers zijn voornamelijk afkomstig uit de diverse kerken die zijn aangesloten bij het IDB. 

Pakketten worden aangevuld met brood en andere producten, afkomstig van de JUMBO en Slagerij Boon, plaatselijke leveranciers.

Regelmatig worden ook boodschappen ingekocht om de pakketten vanuit Rotterdam aan te vullen en om extra pakketten te kunnen samen stellen.

Het software bedrijf Lucrasoft stelt al jaren wekelijks haar bedrijfsauto  beschikbaar voor het noodzakelijke transport

Verder zijn er scholen, kerken, bedrijven en particulieren, die regelmatig met leuke initiatieven komen om aan de voedselbank een extra bijdrage te leveren. Kringloopwinkel de Nieuwe Hoop doneert maandelijks en regelmatig extra, een tegoedbon, die in de winkel te besteden is. 

Van De Open Hof kerk mag al vanaf het begin gebruik gemaakt worden van hun gebouw, voor wekelijkse uitgifte van de pakketten. Sinds enkele jaren hebben we daar een eigen opslagruimte met diepvries en koeling.

De Voedselbank voorziet dus duidelijk in een behoefte en wordt in Hendrik Ido Ambacht breed door de bevolking ondersteund.

H-I-Ambacht, februari 2020.